Jak upiec chleb pszenno–żytni na zakwasie bez drożdży?
Chleb pszenno – żytni na zakwasie to chleb o intensywnym smaku i aromacie. Aby go upiec, potrzebujemy:
- 220 g mąki pszennej typ 750
- 240 ml letniej wody
- 130 g zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 8 g soli
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę żytnią z aktywnym zakwasem żytnim i solą. Stopniowo dodawaj letnią wodę i zagnieć ciasto do połączenia składników.
2. Wyłóż formę (10 x 25 cm) papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy, zwilż ręce wodą i wyrównaj wierzch. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 3-5 godzin.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zwilż wierzch chleba wodą. Na spód piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz chleb przez 40-50 minut.
4. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce. Nie krój go na gorąco, bo może być gumowaty.