Jak długo piecze się chleb?

Pieczenie chleba to nie tylko sposób na przygotowanie zdrowego i smacznego pieczywa, ale też przyjemna i relaksująca czynność. Jednak aby cieszyć się idealnym bochenkiem, trzeba wiedzieć jak długo go piec. Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, czas pieczenia zależy od wielu czynników, takich jak:

- rodzaj mąki - im ciemniejsza mąka, tym dłużej się piecze chleb z niej wykonany
- ciężar bochenka - im większy i grubszy bochenek, tym dłużej się piecze
- temperatura piekarnika - im wyższa temperatura, tym krócej się piecze chleb, ale też większe ryzyko przypalenia
- sposób formowania - chleb w foremce piecze się dłużej niż chleb na blasze
- hydracja ciasta - im więcej wody w stosunku do mąki, tym wilgotniejsze i dłużej pieczące się ciasto


Nie ma więc jednej uniwersalnej reguły na to jak długo piec chleb, ale można podać kilka orientacyjnych wartości dla różnych rodzajów chleba:
- na zakwasie - 50-60 min. w temp. 200°C
- żytni - 60-70 min. w temp. 180°C
- pełnoziarnisty - 70-80 min. w temp. 180°C


Zawsze przed wyjęciem chleba z piekarnika należy sprawdzić jego gotowość pukając po spodzie lub wbijając drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy i chleb wydaje pusty odgłos, to znaczy że jest upieczony.